ΔΟΕ: Αποχώρηση της Δ.Ο.Ε. από το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ). Καταγγελία του προσχηματικού διαλόγου
Ο Πρόεδρος της Δ.Ο.Ε. κ. Χαράλαμπος Κόκκινος και εκπρόσωπός της - τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), υλοποιώντας απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη σημερινή συνεδρίαση του ΕΣΥΠ δηλώνοντας τα εξής:
«Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας έχει αποδείξει ότι σέβεται τον ουσιαστικό διάλογο, έχει θέσεις και προτάσεις, που τις αναγνωρίζουν ως ενδιαφέρουσες και σοβαρές οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας τις ελάχιστες φορές που συναντώνται μαζί της, αλλά δυστυχώς δεν τις εφαρμόζουν και οι πολιτικές που ακολουθούν δημιουργούν αδιέξοδα για τη δημόσια εκπαίδευση. Έχουμε αποδείξει ότι και πολιτικό και συνδικαλιστικό πολιτισμό διαθέτουμε και ότι επιδιώκουμε να δοθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Έλληνας εκπαιδευτικός και το δημόσιο σχολείο.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν είδαμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τη βούληση να λυθούν αλλά αντίθετα τα προβλήματα να πολλαπλασιάζονται. Σεβόμαστε τις συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες όπως αυτή του ΕΣΥΠ, όμως, για τους λόγους που αναλυτικά παραθέτουμε και επιδιώκοντας να ταράξουμε τα «λιμνάζοντα νερά» και να ξυπνήσει από το λήθαργό της η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ΑΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ.
Συγκεκριμένα:
1. Ο Υπουργός κ. Λοβέρδος δεν κάλεσε σε διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα («αξιολόγηση – χειραγώγηση», αδιοριστία εκπαιδευτικών, κενά στα σχολεία, υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, κλπ.) που απασχολούν τη δημόσια εκπαίδευση το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματά μας και παρά το γεγονός ότι είχε προσδιοριστεί η Δευτέρα 3/11/2014 ως ημερομηνία συνάντησης Δ.Ο.Ε. και πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.
2. Ζητήσαμε – μόλις μας έγινε γνωστή η ημερομηνία συνεδρίασης του ΕΣΥΠ – να αλλάξει διότι σήμερα 5/11/2014 είναι η ημέρα που πραγματοποιούνται οι εκλογές των αιρετών εκπροσώπων μας στα Υπηρεσιακά Συμβούλια της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δυστυχώς δεν έγινε σεβαστό και ούτε κατανοητό το γεγονός ότι σήμερα οι εκπαιδευτικοί περιφρουρούν και συμμετέχουν στις συλλογικές – δημοκρατικές τους διαδικασίες και ότι η διοίκηση της εκπαίδευσης έχει την ευθύνη των εκλογών!
3. Θεωρούμε το διάλογο προσχηματικό και την εισήγηση που δόθηκε στα μέλη του ΕΣΥΠ μια ανερμάτιστη έκθεση ιδεών. Καμία κουβέντα για την «ταμπακιέρα». Καμία πρόταση για λύση των υπαρχόντων προβλημάτων. Την ίδια ώρα που υπάρχουν χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών και οι μαθητές αναζητούν το δάσκαλό τους την ώρα που ολοκληρώνεται το πρώτο τρίμηνο του σχολικού έτους! Την ίδια ώρα που η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης αποσαρθρώνει το δημόσιο σχολείο, υποβαθμίζει επιστημονικά και εξαθλιώνει οικονομικά τον Έλληνα εκπαιδευτικό…
Φτάνει ο εμπαιγμός.
κ. Υπουργέ, μέλη του ΕΣΥΠ
Η κοινωνία μας και ο εκπαιδευτικός κόσμος ζητά να επενδύσετε στην εκπαίδευση, να δώσετε λύσεις και όχι να κρύβεται τα προβλήματα κάτω από το χαλί».